Zuzana Janovská, DiS.

            Rozhodnout se, kam bych chtěla po ZŠ, pro mě bylo vlastně dost jednoduché, protože jsem už od mala věděla, že chci být zdravotní sestrou. Šla jsem na zdravotnickou školu do Trutnova a rozhodně toho nelituji a dneska bych se nerozhodla jinak.

           Přechod ze ZŠ na SŠ byl náročný, najednou od nás všichni očekávali, že se budeme chovat jako dospělí. Měla jsem několikanásobně více učení a byla jsem na internátě, takže i to byla obrovská změna. Ale myslím, že po prvním pololetí si to tzv. sedlo a já si zvykla na úplně jiný režim.

             Lhala bych, kdybych řekla, že studium zdravotnické školy je jednoduché, ale rozhodně to stojí za to. Oproti jiným školám se tam učí spoustu praktických věcí, které v životě využije i nezdravotník. Koneckonců propojení s praxí v nemocnici je k nezaplacení. Mnohdy se až tam pozná, kdo se na tuto práci “hodí“. Praxe mě naučila nejen jak píchnout injekci, ale také jak komunikovat s lidmi. Člověk najednou tak nějak rychleji dospěje. Snažíte se vcítit do kůže nemocného člověka, do členů jeho rodiny.

            Po SŠ jsem pokračovala také v Trutnově na vyšší odborné škole zdravotnické. Učivo na VOŠZ bylo hodně podobné učivu na SŠ, ale bylo probíráno více do hloubky, učili nás i lékaři a především jsme téměř polovinu času trávili v nemocnicích na praxi. V rámci studia VOŠZ jsem se dostala na několik zajímavých pracovních stáží, např. do Německa nebo do Anglie, ale také v Česku např. do psychiatrické léčebny v Bohnicích. I to mi hodně pomohlo ve výběru oboru, ve kterém jsem se po škole rozhodla realizovat.

            Po studiích jsem si vybrala práci v jilemnické nemocnici. Byla blízko mého bydliště a vzhledem k tomu, že jsem zde trávila několik hodin na praxích, jsem věděla, že je to kvalitní nemocnice se skvělým personálem. Nastoupila jsem na interní oddělení, kde jsem mohla pracovat s opravdovými odborníky jako například primářem Stachem, doktorkou Mečířovou, … Během práce jsem absolvovala několik dalších kurzů – paliativní péče, žilní vstupy, hojení ran … Na zdravotnictví je skvělé, že to je obor, který jde tryskovou rychlostí kupředu, a vy se můžete celý život vzdělávat a učit se nové věci. Také je skvělá úroveň zdravotní péče zde v Česku a rozhodně to není standardem, jak v Evropě, tak celosvětově. Další výhodou je, že zdravotních sester je nedostatek, a tudíž najdete práci téměř kdekoliv.
           

Skip to content