Co se nevešlo do vánočního zpravodaje …

5. třída

Moje babička s dědou jsou v důchodu. Když k nim přijdeme, tak je tam krásný klid, babička peče moc dobré buchty. Mají slepice a my s dědou chodíme pro vejce. S babičkou moc rádi hrajeme Člověče, nezlob se, my ji totiž moc rádi vyhazujeme a ona nás pak tahá za uši nebo dává malé pohlavky. Občas si s námi zahraje i děda a táta. Venku mají přístřešek se židlemi, mají skleník, pěstují okurky, rajčata a papriky. Rádi babičce pomáháme vařit třeba plněné papriky. Když odjíždíme, tak se nám domů moc nechce, ale musíme. Babička a děda nám mávají, dokud neodjedeme.

(Štěpán Adolf)


Má babička má tři kočky a jednoho pejska. Jezdím k ní ráda, protože když ji uvidím, rozjasní se jí obličej natolik, že se z toho občas i dojmu. Také k ní ráda jezdím, protože je velmi vtipná. Občas pošťouchne, někdy se i rozzlobí. Těším se taky za jejími kočkami a psem. Když nejsme u babičky, tak si krátí čas tím, že hraje na počítači různé hry. Na babičce mám nejvíce ráda, jak vaří. Koprovku normálně nejím, ale babička ji dělá výbornou! Vždy se na ni hodně těším!

(Tereza Grosmanová)


Rád chodím k babičce a dědovi, protože to mám blízko a děda byl srandovní, pořád se mnou šprýmoval. Brával mě na zmrzlinu, chodili jsme na rybičky a jezdili jsme na výlety. Pokaždé, když jsem dědovi zavolal, odvezl mě autem ze školy, a když jsem potřeboval pomoct s domácím úkolem, tak mi pomohl. Pomohl mně cokoli spravit. Babičku mám moc rád, když k ní přijdu, dává mi nějaké sladkosti.

(Vojta Jón)


Dřív mně babička vyprávěla, jak to u nich dřív chodilo a to mě zajímalo strašně moc. Když přijdu ze školy, tak na mě vyskočí babiččin a dědův pejsek, je to ještě štěně, takže si s ním v baráku hraju s tenisákem. U babičky je mi moc dobře, snad nejlépe. U babičky je mi fajn!

(Kačka Bryknarová)


K dědovi chodím rád, protože se spolu koukáme na televizi, jezdí se mnou na každý můj zápas a vždy, když u něho přespím, tak mi ráno udělá výbornou snídani. Občas k němu jedu, když jsem nemocný a rodiče jsou v práci. V létě, když je pěkně, opékáme i s dědovými sousedy nebo i na silvestra u něj slavíme společně s rodiči. Dvakrát do roka jede na čtrnáct dní na chalupu na Benecko, když tam je, jedu tam přespat, protože tam má pec a na ní se dobře spí.

(Matyáš Hnyk)


Moje babička a dědeček vlastní malou chaloupku v malé vesničce. Jezdím k nim moc ráda, hlavně v létě o prázdninách. Vždy, když tam přijedeme, najdeme buďto tetu, jak okopává tulipány a jiné rostliny, co pěstují, nebo jak sedí pod altánkem na zahradě a popíjejí kávu. Když je hrozné teplo, vezmeme plavky a hurá do kádě, kterou mají místo bazénu. Spaní je tam krásné, protože v podvečer otrháme maliny a pak si opečeme vuřty a až ve tmě jdeme spát do druhého malého patra chalupy. Mám je moc ráda a za nikoho bych je nevyměnila, i kdyby mě nutili.

(Simona Jerjeová)

Děda i babička jsou v důchodu a mají statek. Chodím k nim rád, protože je tam sranda. Nejlepší je, když nám děda vypráví o vojenském výcviku, o válce nebo když jdeme na podzim sklízet brambory.

(Michal Kvarda)


6. ročník

K mé babičce ráda chodím, protože vždycky s ní něco dobrého děláme. Mám tam ráda, jak tam má krásné teplíčko. S babičkou vždy ráda vařím, už mě naučila mnoho receptů, nejradši s ní peču cuketovou buchtu. Když mně rodiče odjedou, tak k ní vždy ráda chodím, nejsem sama doma. Nejradši bych se tam přestěhovala. Moje babička ráda pěstuje kytičky, ráda jí s nimi pomáhám, taky ráda kouká na televizi, má oblíbené pořady, např. Babicovy recepty, Cesty domů … V zimě také dělá křížaly, mně tedy nechutnají, ale mamce jo. Babička taky ráda vzpomíná, když byla mladá nebo když byla malá. Chová králíky, má je moc ráda.

(Nela Poláková)


Na babičce mám rád, že má v baráku zajímavé knihy, např. o sbírání známek, knížku s formulemi, … S babičkou si povídám o škole, o životě atd. V jejím bytě je ticho a klid, jsem většinou na půdě a hledám, co tam najdu. Našel jsem tam mnoho oblečení, spacáky, hodiny s kukačkou. Babička hodně pěstuje – mnoho květin, zeleniny, ovoce. Z květin růže, tulipány, ze zeleniny mrkev, okurky, rajčata. Z ovoce angrešt, jablka, hrušky a rybíz. A taky plete svetry, ponožky.

(Josef Jiřišta)


K mé babičce chodím, protože si s ní mohu povídat o škole a vždycky se se mnou chce učit, abych neměla špatné známky. U babičky se mi líbí úplně všechno, peče mi koláče, perníky, vaří mi výborná jídla, nebo si s ní sednu k televizi. Líbí se mi, jak tam má teplo a má tam zajímavou vůni. Babička mi většinou, když přijdu, vypráví, jaké to bylo, když byla mladá. Občas jí pomůžu.

(Denisa Ptáková)


Rád chodím k babičce, protože je hodná, upřímná. Mám moderní babičku. Myslím si, že babička umí hrát na playstationu 3 hru Call of Duty Modern Warfar líp než já, protože ho má doma, ale když přijde na PSP neboli playstationu portable, jsem lepší.

(Ondřej Štembera)


7. ročník

Našeho dědu máme moc rády, protože je hodný a srandovní. Má velké břicho, a když jsme byly malé, tak jsme mu vždycky říkaly, že je těhotný a on se tomu s babičkou smál.

(Zuzana a Barbora Ronovy)


8. ročník

Když přijdu k babičce a dědečkovi, většinou mě uvítá krásný, zrzatý, chlupatý kocour Chlup. Na zahrádce má babička záhon, ve kterém pěstuje všechno možné. Moc ráda šije, spravuje oblečení.

(Matěj Petrák)


Rád chodím k babičce a dědovi. Trávím tam docela dost času. Když tam jsem, cítím se uvolněně a bez starostí – nikdo mě nehubuje a můžu se bez nějaké práce natáhnout na gauč a jenom odpočívat. S dědečkem a babičkou mě pojí hodně vzpomínek a zážitků. Mezi jedny z nejoblíbenějších patří např. naše houbaření a jak se nám v lese ztratil děda. Asi po půl hodině jsme ho našli tak, že jsme v dálce viděli jeho červený košík.

(Adam Kotyk)


Ráda chodím k babičce, protože mě baví u ní vařit a péct. Když si řeknu, že se chci do něčeho pustit, sedne si do křesla a já se jí ptám, co mám udělat. Řekne mi ingredience a potom začnu. Mezitím si s babičkou povídám, co je nového. Když dopeču, většinou je vždy po celém domě cítit vůně. Moc mě to baví, a proto ráda chodím k babičce.

(Nikola Mikolášková)

Skip to content