Co je štěstí

Často si kladu otázku – „Co je to vlastně opravdové štěstí? Existuje opravdu šťastný člověk?“ Myslím si, že v této době si každý představuje štěstí jinak. Někomu k němu stačí málo a někdo toho může mít sebevíc a nikdy nebude opravdu šťastný.

Podle mého názoru člověk ke štěstí ani mnoho nepotřebuje. Tedy jak který člověk. Někteří lidé nemají moc, ale i přes to jsou šťastní. Jsou šťastní, protože jsou zdraví a s lidmi, které mají rádi. Nejde jim o to, jestli bydlí ve vile nebo v malém rodinném domku, nezáleží jim na tom, jestli chodí oblékáni ve značkovém oblečení nebo v levných oděvech, ale i přes to všechno jsou šťastní.

Naopak někteří lidé si myslí, že za peníze si mohou pořídit vše. Například štěstí a nebo třeba přátele. Nevím, ale podle mě se štěstí koupit nedá. Je to cit, který máme v sobě. A pokud ho má někdo málo, tak to ani peníze nespraví. Občas si někdo řekne, že si třeba koupí nové kalhoty, aby byl šťastný, ale za nějakou dobu se kalhoty poničí a s nimi odejde i to malé snítko štěstí. Podle mě i kdyby si kterýkoliv člověk cokoli koupil, nebude tolik šťastný, jestliže nebude mít opravdové přátele, kteří mu budou ochotni kdykoli pomoci.

Podle mého názoru je tedy to pravé štěstí naše rodina, zdraví a láska našich přátel. Myslím, že aby byl člověk šťastný, nepotřebuje příliš peníze, nepotřebuje je, protože mu stačí těchto pár věcí.

Lucie Hážová

Štěstí je jen malá souhra náhod, které jsou buď šťastné, nebo špatné. Záleží jen na každém jednotlivci, jak jeho štěstí bude vypadat. Když bude celý život jíst zdravě, nemusí trpět nemocemi a potom si my ostatní řekneme, že má štěstí, ale bylo to jenom jeho rozhodnutí.

Štěstí není věc, kterou najdete někde jako poklad. Štěstí si musí najít každý sám – jak ve válce, v rodině, v manželství, prostě vždycky a všude. Jediné rozhodnutí vám může udělat ze života peklo. Štěstí nemůžete jen tak získat, musíte udělat mnoho rozhodnutí a to pravé štěstí se projeví až po čase.

Celou touto úvahou jsem chtěl říct, abyste jako lidi uvažovali před každým rozhodnutím, jaké bude mít následky. Lidé, kteří se ve školním věku nevěnovali učení, si k šťastnému životu asi moc nepomohli. Hlavně si vždy uvědomte, že životní štěstí tvoří mnoho střípků radosti.

Petr Haken

Skip to content