1. číslo

Vítáme Vás v časopisu Teenager 6. třídy. Je to časopis o všem, co by Vás mohlo zajímat. Začali jsme na něm pracovat již v březnu a omlouváme se Vám za jeho zpožděné vydání. Začínáme a všemu se teprve učíme, proto Vás žádáme i o jistou shovívavost při jeho čtení. Připravujeme též webové stránky, které jsou zatím tedy ve výstavbě. Vždy jednou za 2 měsíce byste se měli dočkat nového čísla. V tomto vydání se např. dozvíte něco o Egyptu, pro případ, že byste tam cestovali, dále si přečtete užitečné rady z oblasti lidového léčitelství, pobaví Vás vtipy, můžete se spolu s námi zamyslet nad výsledky anket, které jsme uspořádali. Přejeme Vám příjemnou zábavu a veškeré Vaše reakce, postřehy, připomínky a dotazy rádi uvítáme na e-mailové adrese šéfredaktorky časopisu HazovaLucka@seznam.cz

Obsah:
1. Úvodník – Dan Nosek, Klára Alinčová
2. Společenská rubrika – Jan Šír
3. Recenze – Petr Haken, Kristýna Šírová
4. Slavné osobnosti – Kristýna Šírová
5. Interview –Dominika Jerjeová, Ladislav Jón
6. Lidové léčitelství – Veronika Třešňáková
7. Přísloví na každý den – Karel Lhota
8. Egypt – Nicolle Süssová
9. Anketa nejoblíbenější předmět – Dominika Jerjeová, Nicolle Süssová
10. Auto – moto – David Hanč
11. Zemědělství a zvířata – Michaela Jerychová
12. Horoskop – Robert Visnyei
13. Pro volné chvíle

Ze společnosti – SPORT S PRAŽÁKY

Ve dnech 29. 5. až 31. 5. k nám přijeli žáci pražské školy, s níž se pravidelně každý rok navštěvujeme. V rámci sportovního programu, který byl přichystán, jsme s nimi 29. 5. hráli fotbal, 30. 5. proběhl turnaj ve florbalu, večer jsme opékali společně vuřty a 31. 5. jsme se utkali ještě ve volejbalu. Výsledky nás příliš neuspokojily – obecně se dá říci, že naši chlapci bodovali lépe než děvčata – např. fotbalový zápas naši chlapci vyhráli 4 : 5, ale děvčata prohrála 4 : 0. Ve florbalu zaujali 1. místo opět roztočtí muži, ale dívky skončily až na 3. místě. To nás však nijak neodradilo a už se těšíme, až si s našimi soupeři za rok opět poměříme síly.

GTA SAN ANDREAS – recenze PC hry

Úvod

Bude tomu pomalu rok, co firma Rockstar vydala hru GTA SAN ANDREAS, ale ta ještě pořád hýbe světem. Myslím, že není hráče, který by neznal aspoň 1 díl GTA. Příběh hry je o černošském chlapci Carlu Johnsonovi, který se vrací po 5 letech do svého rodného města pohřbít svoji matku. Cestou z letiště ho zajmou 3 zkorumpovaní policisté. Carl Johnson s nimi měl problémy už dříve, ale policisté se dají snadno uplatit.

Gangy

Hra nabízí možnost řídit války gangů. Je zde celkem asi 9 gangů, na každé z měst připadají 3. Váš gang (za nějž hrajete) se jmenuje Growe Street Families a má ten problém, že se rozpadá. Carl Johnson má za úkol vrátit jej zpět do podvědomí obyvatel města LOS Santos (napodobuje Los Angeles). Členy gangu jsou prozatím právě výše zmíněný Carl Johnson (dále jen CJ – čti: sídžej), jeho bratr Leon Johnson, řečený SWEET (čti: svít), Melwin Harris alias Big Smoke, Lance Wilson alias Ryder (čti: rajdr) a pár jiných kamarádů. Jejich hlavním nepřátelským gangem jsou Ballas – vznikli v 70. letech. Třetím gangem, který významně vstupuje do hry, je skupina hispánců Varios Los Vagos. Policisté vyhodí CJ právě na území nepřátelského gangu – Ballos.

Možnosti

Možnosti tu jsou a je jich dost, klidně plňte hrou zadané úkoly nebo jen tak jezděte po městech, prozradím Vám jména těch dvou ostatních – San Fiero napodobující San Francisco a nakonec Las Venturas napodobující Las Vegas. Můžete si kupovat nemovitosti, do kterých lze investovat, nakonec se to vždy vyplatí. Máte také vlastní peněženku, ale nákupy jsou drahé, takové hodinky za 1200 $, to je luxus. Skočte si třeba padákem z největšího mrakodrapu ve hře, uneste dopravní letadlo, vyprovokujte armádu, sprejujte nápisy, foťte fotografie, vykrádejte domy, nebo se koupejte v moři, zkrátka můžete dělat hodně věcí…

Závěr

Tahle akční hra se povedla, i když má samozřejmě i určité nedostatky – např. nedokonalost grafiky (a jiné), tuto „vadu“ na kráse však zcela převáží absolutní volnost hráče, který si ve ní může dělat, co ho právě napadne.

Celkové hodnocení – 96 %
(podrobnější informace – viz. www.gta.cz)

Fanouškům PC her nabízíme ještě malý přehled aktuálních cen nejoblíbenějších her současnosti:

NFS MOST WANTED – 1198,-
SIMS 2 – 1498,-
RESIDENT EVIL 4 – 1598,-
KING KONG – 1398,-
CALL OF DUTY 2 – 1698,-
REINBOW SIX 3: REVEN SHILED – 299,-
FLAT OUT – 299,-
GTA SAN ANDREAS – 999,-

HARRY POTTER – anketa, recenze filmu, knihy

V současné době literárním světem dětí hýbe románová sága anglické spisovatelky Joan Kathleen Rowlingové Harry Potter. Zeptali jsme se proto několika žáků této školy, koho mají z této knihy nebo z filmu o malém čaroději nejraději. Většina odpověděla samozřejmě Harryho, Hermionu a Rona, naopak za nejhorší postavu považuje hodně lidí Snapa a Voldemorta.
Ve všech dílech je jistá dávka napětí a každý si je jistě přečetl nebo viděl někde na VHS či DVD. I pan učitel Řehořek se rozhodl nezůstat pozadu a chystá se přečíst si 1. díl Harry Potter a Kámen mudrců. Harry, Ron i Hermiona zde zažívají velké dobrodružství a samozřejmě i velká překvapení, a proto doporučujeme nezůstat pozadu a Harryho Pottera si přečíst nebo zhlédnout.

SLAVNÉ OSOBNOSTI

Lindsay Lohan
(Ú2. 7. 1986 USA)

Jednou z velmi oblíbenýcb mladých hereček je v současnosti Lindsay Lohan. Známou se stala díky své roli ve filmu z produkce studia Walt Disney Pectures Past na rodiče, ve kterém si zahrála s Denisem Quasaidem a Natashou Richardson. Od 3 let se věnuje modelingu a na jejím kontě byste našli přes 60 reklam. Singlem Ultimate, terý se nachází na soundtracku k filmu Mezi námi děvčaty, odstartovala svou hudební kariéru.
Filmografie: Protivný sprostý holky, Mezi námi děvčaty, Můj auťák Brouk, Zpověď královny střední školy

Napětí až do konce

Kdybyste někdy hledali člověka, o kterém můžeme říci, že je dobrý sportovec, tak je to právě on – Petr Kupkár. Na poli sportu vydobyl již řadu úspěchů, k těm významnějším patří např. výhra školního závodu na lyžích v zimě roku 2006. Běžel na lyžích 3 km, snažil se do posledních okamžiků a bojoval ze všech sil. Jak je vidět, jeho úsilí se mu vyplatilo, protože školní závody vyhrál. Naposledy zabojoval na …………, kde získal v těžké konkurenci (mj. i žáků sportovních škol) krásné 2. místo v běhu na 800 metrů. Doufáme, že tyto závody nebyly jeho poslední a přejeme mu do dalších soutěží mnoho sil.

Také Zuzana Kuželová je výborná závodnice, také vyhrála mnoho závodů jako Petr Kupkár a my jsme měli tu šanci a zeptali se jí na pár otázek:

Jaké pocity jsi měla před závody?
Jako každý člověk, měla jsem trému.
Byla pro Tebe trať obtížná?
Ani ne, ale byla moc dlouhá.
Věřila jsi, že budeš tak úspěšná?
Moc ne, jen jsem tak váhala.
Jakou značku lyží máš a jak jsi s ní spokojená?
Jezdím se značkou SPORTEN a jsem s ní spokojena.
A co bys řekla lidem, aby chodili na běžky?
Ať nejsou líní a jdou se provětrat.

Tak to byla Zuzana Kuželová, vítězka v lyžování roku 2006.

LIDOVÉ LÉČITELSTVÍ, ZDRAVÍ
(V této rubrice se budete pravidelně setkávat s užitečnými radami týkajícími se vašeho zdraví)

Pelargonie (muškát)

– stočený list do ruličky se zasune do ucha a působí na bolesti vnitřního ucha
Kvasnice
– na akné, na vyčerpání a únavu – 2 – 3x týdně sklenici kvasnicového nápoje – příprava: na 1 sklenici vody 2 – 3 dkg rozdrobených kvasnic necháme přejít varem, po vychladnutí zvolna popíjíme

Bezpečné opalování

Léto už je v plném proudu, blíží se doba prázdnin a dovolených, proto přicházíme s jedním důležitým varováním. Když se hovoří o bezpečnosti, často se zapomíná na problematiku opalování. Neměli bychom zapomínat, že při nedodržování určitých zásad opalování nám hrozí nejen vznik rakoviny kůže, ale i třeba onemocnění sítnice očí (hlavně u malých dětí). Připomínáme tedy, že je velmi důležité používat sluneční brýle, klobouk, kšiltovku, pokožku si chránit oblečením, opalovacími krémy (jsou hutnější), mlékem (lépe zvlhčí kůži) či spreji (snadno se nanášejí) s dostatečným UV filtrem. Získáme tak hezký bronzový nádech kůže, aniž bychom se museli obávat případných vedlejších účinků opálení.

Přísloví na každý den
Občas neuškodí, připomenout si některá polozapomenutá přísloví. V životě se nám může vyplatit, když se jimi budeme řídit.

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.
Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.
Kdo chce cizí pečínku, může být rád, že mu doma zůstanou suché kůrky.
Lež má krátké nohy.
Kdo chce moc, nemívá nic.

EGYPT

Stručně:
Oficiální název: Egyptská Arabská republika
Mezinárodní kód země: EGY
Rozloha: 1 001 449 km²
Počet obyvatel (2002): 67,8 mil.
Hlavní město: Káhira (el – Qahira)
Státní zřízení: republika
Měna: Egyptská libra
Úřední jazyk: arabština

Z historie:
– první osídlení kolem řeky Nil
– z počátku se dělil na Horní a Dolní – roku 3100 př. n. l. sjednocení – jednotitel FARAON MENI – vznikla Egyptská říše
– zpočátku se stavěly tzv. NASTABY – stupňovité pyramidy
– první postavil FARAON DŽOSER – Džoserova pyramida v Sakkaře
– jejím stavitelem IMHOTEP
– dále se stavěly jehlanovité pyramidy v Gíze (CHEOPSOVA PYRAMIDA)

Egypt je stát, který leží v severní Africe na Sinajském poloostrově mezi Středozemním a Rudým mořem. Většinu území zabírají písečné, štěrkové nebo kamenité pouště, podél pobřeží Rudého moře hornaté pustiny. Břehy Rudého moře lemují korálové útesy. Egyptem protéká Nil v délce 1530 km, který na sever ústí do Severního moře. Na jeho vodách téměř závisí život obyvatelstva. Rozkládá se na něm Asuánská vodní nádrž, která reguluje průtok a vyrábí elektřinu. Jezer je málo, největší vzniklo na okraji Nilské delty v podobě lagun (největší je slané jezero BIRKIT KÁRÚN – 233 km²). S výjimkou úzkého pásu středomořského pobřeží je podnebí v Egyptě výrazně kontinentální a pouštní. Je horké a suché, směrem do vnitrozemí se zvyšují sezónní i denní výkyvy teplot.

Ankety
5. třída

Zjistili jsme, že nejoblíbenější předmět 5. třídy je TV neboli tělesná výchova.

Auto – moto

Náš redaktor provedl průzkum, který se týkal oblíbenosti jednotlivých značek aut. Zde vám nabízíme jeho výsledky:
— Kuba: líbí se mu rychlé, terénní vozy
— Honza: tuning, hezká auta, rychlost automobilů – Mazda RX8 (tvar auta, rychlost, spojlery)
— Petr: Mazda RX8 – aerodynamika, design, žlutá barva, čtyřsedadlový sporťák
— Pan učitel Řehořek – oblíbené auto: typicky české tvary
— Paní učitelka Vejclová – polský Fiat, dvousedadlový pionýr Java
— bratr alias Tunda: motocykl Honda, auto VW Golf III, Škoda 105 L „Bublina“, Nissan 200 SX Turbo, Mazda RX8, dobré jízdní vlastnosti, dostatečná výbava

Zemědělství, fauna

Zemědělství patří k nejdůležitějším hospodářským oblastem státu. Je značně rozšířeno po celé Evropě a Roztoky u Jilemnice nejsou žádnou výjimkou. Dříve převažovala v našich končinách JZD, v současné době najdeme i v zemědělství mnoho různých forem hospodaření a podnikání. Příkladem může být EKOFARMA U KOTYKŮ. Majitelem je Josef Kotyk a nabízí zde řadu různých aktivit pro ukrácení volného času či příjemně strávenou dovolenou. Můžete se zde ubytovat, projet se na koni, chovají se zde býci, krávy, ovce, klisna a fenka. V současnosti zde můžete vidět i 2 telátka a 17 jehňátek. Kobylka se jmenuje Líza a fenka Ajsa. Pokud byste měli zájem o bližší informace, ekofarma má na internetu vlastní stránky. Jejich adresa zní: www.ekofarmaukotyku.cz

Inzerce:

— Prodáme friskou kobylu: 9 let, příjemná pod sedlem, 100% v zápřaži, zdravá, hodná, ochotná. Popis: černá barva. Cena: 200 000,- Kč. Tel. 603 562 545

— Prodáme hřebce: 5 let, velmi hodný, rád skáče, vhodný pro sport i turistiku. Tel. 776 889 708
— Prodám dubové schody, stupně, podstupně a parapety. Dále prodám střešní okna a dubovou podlahu. Tel. 777 788 164
— Prodám elektrický ohradník – napáječ na síť i baterii, záruka 2 roky, cena 1 900,- Kč; zkoušečka ohrad 250,- Kč. Spolehlivý, osvědčený, bezpečný, účinný. Poradím. Tel. 603 876 083

HOROSKOP

Býk + Beran:
Beran může Býka inspirovat, ale občas mu bude vadit Beranova těkající povaha. Toto spojení není časté.
Býk + Blíženci:
Dokážou najít společnou řeč. Časem ale nestálost Blížence může lézt Býkovi na nervy.
Býk + Rak:
Velmi dobrá spojení. Oba rodinné typy, starostliví, pečující. Rozumí si v posteli.
Býk + Lev:
Obrovská přitažlivost, ale problémy v reálném životě. Jsou rozdílní.
Býk + Panna:
Oba pracovití, houževnatí, spolu dokážou mnohé. Problém může nastat, když Panna zapomene Býkovi dávat najevo lásku. Bez ní to býk nezvládne.
Býk + Váhy:
Váhy jsou příliš mimo realitu, což pozemskému Býkovi může vadit. Docela problematický vztah.
Býk + Štír:
Velmi se přitahují, ale zároveň odpuzují. Oba jsou příliš rozdílní. Vztah plný bolestných rozchodů, odchodů a návratů.
Býk + Střelec:
Docela příjemné spojení, ale takový vztah ani jednoho příliš neobohatí.
Býk + Kozoroh:
Oba realisté a při zemi. Býk má schopnost zkrotit tvrdou Kozorohovu hlavu. Dobré manželství možné.
Býk + Vodnář:
Moc se nepřitahují. Mají rozdílné postoje i životní styl.
Býk + Ryby:
Hezký vztah. Býk se rád o někoho stará a Ryby to uvítají. Oba potřebují i dávají zázemí.
Býk + Býk:
Rozumí si, mají společné názory, vkus i potřebu projevů lásky. Občas bude ale chybět trochu vzruchu a fantazie.

Na závěr něco pro zasmání a také pro luštitele:

— Myš v rohu
Sedí myš v rohu,
v pastičce má nohu,

sedí tiše, občas pípne,
asi stejně brzo chcípne.

— Potvora
Dvoumetrová potvora,
vkročila k nám do dvora,
asi už k nám nevkročí,
má motyku v obočí.

— Paradox
Čím míň toho vím, tím víc se učím.
Čím víc se učím, tím víc toho vím.
Čím víc toho vím, tím víc toho zapomenu.
Čím víc toho zapomenu, tím míň toho vím.
Tak proč se vlastně učím?

— Přijde Pepíček domů a říká mamince: „Mami, kup mi velblouda.“ A maminka mu odpoví: „Čím bychom ho krmili?“ „Kup mi toho ze ZOO, ten se krmit nesmí!“

— Bezohledný?
„Obžalovaný, jak jste mohl svou ženu, matku dvou dětí, tak bezohledně zadusit polštářem?“
„Jak bezohledně? Nechtěl jsem vzbudit děti.“

— Amerika
„Babičko, jak daleko je ta Amerika?“
„Nekecej a plav!!!“

— Pepíček
Anička volá Pepíčkovi a říká: „Pepíčku, přijď večer k nám, nikdo nebude doma.“
Pepíček se oholí, vymydlí a jde k Aničce, zazvoní a …. nikdo není doma.
— Apríl

Prvního dubna přijde policista k Novákům a povídá: „Mám pro vás špatnou zprávu, vaší maminku přejelo auto!!“
Všichni se dají do pláče …
„Apríl !!! Byl to traktor !!!“

— Azurit
Víte, co to smrdí v koši s prádlem?
– Mrtvý králíček Azurit !!

— Balónky na poušti
Po poušti letí dva balónky:
Jeden povídá: „Hele, kaktusss !!!“
A druhý na to: „Kde ho vidíššš !!!“

— Bezhlaví motorkáři
Jdou dva maníci po krajnici a najednou kolem nich profrčí bezhlavý motorkář, oni jen zakroutí hlavou a jdou dál. Po chvíli kolem nich profrčí druhý motorkář bez hlavy. Tak zase zavrtěli hlavou a pokračují v cestě. Když kolem nich projede třetí chlap na motorce a zase nemá hlavu, tak jeden z těch maníků povídá: „Hele, Karle, neměl by sis tu kosu dát na druhý rameno?“

Skip to content